Větší bezpečnost a flexibilita díky nové koncepci výztuže

Společnost VEKA vyvinula pro své okenní systémy SOFTLINE 76 a SOFTLINE 82 výhledový koncept vyztužení, který zohledňuje barvu profilu, typ zasklení, velikost prvku a klimatické podmínky v místě montáže. Umožňuje hospodárné a technicky smysluplné využití výztuh křídel a zároveň konstrukci velkých prvků.

Výzvy pro výrobce oken nebyly nikdy tak velké jako dnes. Majitelé budov chtějí stále větší prvky, ale co nejužší viditelné plochy profilů pro maximální dopad světla. Používaná izolační skla jsou stále těžší nejen kvůli své velikosti, ale také kvůli trojité konstrukci, která se již dávno stala standardem, a dalším funkcím, jako je ochrana proti hluku a vloupání nebo ochrana proti pádu. Kromě toho pokračuje trend tmavších barev a zároveň klimatické změny způsobují vyšší zatížení konstrukcí.

Nyní je třeba vzít v úvahu příslušné konstelace výrobků, obecné podmínky v místě instalace a očekávané interakce, aby bylo možné stanovit optimální návrh a zajistit neomezenou funkčnost prvků po celou dobu jejich životnosti.

Základní vědecká práce

Přesně takový je přístup společnosti VEKA. Nová koncepce vyztužení dodavatele systému plastových oken je v podstatě o udržitelném využití materiálu, protože vychází ze zásady "co nejvíce oceli, co nejméně". VEKA intenzivně studovala současné a budoucí požadavky na profilové systémy a provedla v tomto ohledu základní vědecké práce. Cílem bylo mimo jiné vyhodnotit tepelné zatížení profilových systémů VEKA a jeho účinky, a především umožnit jeho reprodukovatelnou simulaci.

Důležitým výsledkem provedených studií je rozhodnutí klasifikovat v budoucnu povrchy podle jejich odrazivosti a pohltivosti. Základem je takzvaná hodnota TSR (Total Solar Reflectance). Udává, kolik slunečního záření se od povrchu odráží. Čím menší hodnota, tím teplejší profily. "Víme, kdy se kde jak zahřívá, a nyní to můžeme určit pomocí nástroje VEKA pro vnitřní povrch. To nám umožňuje vypočítat tepelné zatížení pro různé fólie. To znamená, že jsme dobře připraveni na budoucnost," vysvětluje Hermann Schmitz, vedoucí oddělení technologií a inovací společnosti VEKA.

Díky diferencovanému zohlednění různých povrchů, které odpovídá odkazu na návrh normy EN 12608-2 (zkušební norma pro profily z PVC-U s vrstvenými fóliemi), VEKA již nerozlišuje mezi výztuhami pro bílé a barevné profily. Plochy jsou nyní rozděleny do různých barevných skupin (A, B, C). V těchto skupinách povrchů lze v závislosti na konstrukci a statických vlastnostech výztuže realizovat různé velikosti křídel.

Optimalizované výztuhy

Dalším důležitým bodem je, že dodavatel systému optimalizoval výztuhy tak, aby byly v přímém kontaktu se stěnami profilu a optimálně tak přenášely svůj statický účinek. To je doprovázeno realizací nových maximálních velikostí. V rámci tohoto vývoje byly pro křídla 70, 80 a 100 vyvinuty nové geometrie výztuh pro suché zasklívání a lepení skel, které otevírají podstatně více možností a zcela nový rozsah. Výztuhy se dělí až do tří kategorií pro profily křídel a až do čtyř kategorií pro profily čelních desek. Na základě rozdělení do těchto kategorií a barevných skupin povrchů a požadovaných rozměrů lze vybrat výztuže speciálně pro daný stavební projekt. Modulární systém geometrií výztuh umožňuje volbu mezi vysokým stupněm individualizace a systémovým standardem.

Vzhledem k velkému počtu možných kombinací již nejsou schémata součástí dokumentace systému, ale samostatného dokumentu nové plánovací příručky VEKA, která je uložena v digitální podobě.

Spolehlivé testování v programu WinDoPlan

Nová koncepce výztuže je již uložena v online plánovacím nástroji WinDoPlan. Nástroj tak nabízí jednoduchý a intuitivní způsob, jak zaznamenat komplexní závislosti, zkontrolovat možné konfigurace a vybrat optimální vhodnou kombinaci.

V programech pro konstrukci oken od společností Klaes a 3E již probíhá programování dodatečně požadovaných funkcí pro novou koncepci výztuže a společnost Digital Building Solutions GmbH v současné době implementuje kmenová data.

Zpracovatelé si mohou vybrat

Při aktualizaci kmenových dat je však zachována i stávající logika posilování. Nová koncepce vyztužení VEKA je navíc k dispozici, ale neaktivuje se automaticky. V případě jakýchkoli dotazů ohledně kmenových údajů se obraťte na DBS nebo jako obvykle na technickou podporu společnosti VEKA. Další informace o nové koncepci posilování a školení k programu jsou k dispozici v přihlašovací oblasti na domovské stránce poskytovatele systému.

Obrázky

Důležitým faktorem nové koncepce vyztužení je diferencované zohlednění povrchů. Nyní jsou rozděleny do různých barevných skupin. V těchto skupinách lze realizovat různé velikosti křídel v závislosti na konstrukci a statických vlastnostech výztuže.

Obrázek: VEKA

Pro optimální podporu plánování je nový koncept výztuže samozřejmě uložen také v plánovacím nástroji WinDoPlan společnosti VEKA.

Obrázek: VEKA